Υπάρχει μια γενιά στην Ελληνική πολιτική πραγματικότητα η οποία επιθυμεί να κυριαρχεί διαρκώς έναντι των υπολοίπων ηλικιακά ομάδων, είτε νεαρότερων είτε πρεσβύτερων αυτής. Αυτή η γενιά έχει δώσει αρχικά στον εαυτό της το όνομα "Η γενιά του Πολυτεχνείου".
Ασχέτως του κατά πόσο ενεργά συμμετείχαν στην ίδια τη διαδικασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στις πολιτικές διεργασίες των πρώτων ετών της μεταπολίτευσης, οι ηλικιακά ανήκοντες σε αυτήν τη "γενιά" (σημερινή ηλικία μεταξύ 50-55), ανάπτυξαν χωροκατακτητικές συμπεριφορές στους διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς και κόμματα την τελευταία 20ετία.
Το φαινόμενο αυτό (για ευνόητους λόγους που είχαν να κάνουν με την ιδεολογικοπολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης του Πολυτεχνείου στα μεταπολιτευτικά χρόνια) υπήρξε πολύ πιο έντονο στο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Οι σημερινοί πενηντάρηδες, λοιπόν, είτε έσπρωχναν προς την πολιτική αποστρατεία τις προγενέστερες ηλικίες (πράγμα φυσικό κατά τα πρώτα 10-15 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, καθόσον αποτελούσαν τη "φρεσκάδα" και τη "δυναμική" έκφραση της ελληνικής πολιτικής σκηνής), είτε συμπίεσαν τις μεταγενέστερες γενιές, θεωρώντας a priori πως, η δική τους ενεργότερη πολιτική διαδρομή δεν μπορούσε να υποκατασταθεί από εκπροσώπους ηλικιακών ομάδων που δεν είχαν ζήσει έντονα πολιτικά φαινόμενα, όπως αυτό της χούντας και της ίδιας της διαδικασίας της μεταπολίτευσης.
Αποτέλεσμα αυτής της "ηγεμονικής" συμπεριφοράς, ήταν να "φιλτράρουν" την είσοδο νεότερων στελεχών στην πολιτική με τη λογική της "ανακύκλωσης" και της "δοκιμής". Δεν είναι τυχαίο ότι, από τις νεότερες ηλικίες, πολλοί λίγοι πέτυχαν την καθιέρωσή τους στο πολιτικό σύστημα, ακριβώς γιατί δεν δίνεται ο χώρος και η ευκαιρία στην παρουσία τους, ακριβώς λόγω αυτού του φαινομένου.
Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς αρνήθηκαν πεισματικά και με βασικό επιχείρημα την έλλειψη εμπειρίας σε νεότερους την ανάληψη κομματικών ή κυβερνητικών θέσεων ευθύνης, όταν οι ίδιοι, στις πρώτες τους επαφές με την πολιτική και σε πολύ νεαρότερη ηλικία, αναλάμβαναν άκριτα τέτοιες, κι ακόμα σημαντικότερες, θέσεις ευθύνης.
Η αντίσταση ή αντίδραση σε αυτήν την συμπεριφορά, όμως, δεν μπορεί να γίνει με τους ίδιους όρους: τους όρους ηλικίας, ή τους όρους γενιάς. Η συμπαθής κατά τα λοιπά πρωτοβουλία του κ. Τζιώτη να διεκδικήσει την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με μόνο στοιχείο την διάθεση έκφρασης των σαραντάρηδων, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τη γενιά αυτή, αλλά επικυρώνει τη λογική των ηλικιακών κομματικών επετηρίδων.
Είμαι ο ίδιος σαραντάρης πλέον, έχω βιώσει τη λογική της πίεσης και της συμπίεσης από τους πενηντάρηδες της κεντροαριστεράς, αλλά δεν αισθάνομαι ότι καλύπτομαι από τέτοιους ακτιβισμούς. Η υπόθεση του μέλλοντος του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς και η δυνατότητά του να διαμορφώσει πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Καραμανλή, είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τυχαίο τρόπο. Εκτός, αν υποκύπτουμε απλά στη Warhallική θεώρηση του δικαιώματος όλων μας σε 15λεπτη δημοσιότητα.
Έχω διατυπώσει ξανά και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω (ακόμα κι αν κουράσω αυτούς που το ακούν ή το διαβάζουν): Η σύγχρονη διαχωριστική γραμμή μεταξύ προόδου και συντήρησης δεν συμπίπτει με καμιά ηλικιακή γραμμή. Η επίκληση του νεαρού της ηλικίας, ως επιχειρήματος μιας δυναμικής και ζωντανής, προοδευτικής άποψης μου φαίνεται το ίδιο αποκρουστέα όσο και ή επίκληση της μεγαλύτερης ηλικίας, ως επιχειρήματος γνώσης, ωριμότητας και σύνεσης.
Αυτά για τις ηλικίες και για όσους κρύβονται πίσω από αυτές. Δεν είναι ηλικιακό το ζήτημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι ζήτημα προσώπου που μπορεί ή δεν μπορεί να εγγυηθεί την πορεία της κεντροαριστεράς στην επαναδιατύπωση πειστικής πρότασης εξουσίας.
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
9 σχόλια:
σε αυτά έχεις απόλυτο δίκαιο
Αγαπητέ 4Οάρη συμφωνώ και προσυπογράφω...
Αυτή η γενιά μάλλον έχει έλθει ο καιρός να απομυθοποιηθεί, ίσως και να αποκαθηλωθεί απο την αυτοδιοριζόμενη πρωτοκαθεδρία της στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.Αρκει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση οι σημερινοί 35αρηδες/40αρηδες, τουλάχιστον οσοι επέλεξαν να μην έχουν ακόμα φτιάξει απογόνους στην ζωή
Τα 30 εως 40 somemthing πέρα από την εσωτερική πνευματική βαρεμάρα που φέρνουν μαζί τους έχουν και κοινά στοιχεία κοινωνικής συμπεριφοράς. Ειναι αυτοί που κατά κύριο λόγο μιλάνε για τις αυθέραιτες βίλλες τους στα Β. Προάστια, τα 4Χ4 που οργώνουν και μολύνουν το Κολωνάκι, το ουισκάκι sto da cappo,τα σκυλάδικα (ελληναδικα, ποδόσφαιρο , μπίσνα, κοινοτικά προγραμματα κλπ κλπ.
Πώς να παράξουν τα παραπάνω υγειή ιδεολογία, εθνική πολιτική και στρατηγική;
Η Ελλάδα είνια εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο που παρήγαγαν οι μαρξίζοντες 50νταριδες, οιο βαρετοί 40ρηδες και τα ρεμάλια "κουρέλια" της ιντρνετικής γενιάς.
Χειαζόμαστε ανόρθωση σαν έθνος, σαν χώρα ποιός θα την δώσει; Σίγουρα κανείς από τους υπάρχοντες δελφίνους....
Όλοι διαγενεακά που δεν έχουν τα αρνητικά χαρκτηριστικά που ανεφέρεις ανώνυμε!
Και όλα αυτά τα χαρκτηριστικά είναι προϊόντα κατάθλιψης από την ΗΤΤΑ.
Οι 50ρηδες ητήθηκαν στην Επανάσταση.
οι 40ρηδες στην Ενσωμάτωση
και οι 30άρηδες τα βρίσκουν σκούρα και δεν έχουν κάτι να πιαστούν πρέπει να το φτιάξουν...
Σαν ενεργός πολίτης ψάχνω απαντήσεις και τις θέτω άμεσα και ανοικτά.
Προσφώνηση δεν υπάρχει διότι ο λαός είναι πάνω από όλους.
Υπογραφή δεν υπάρχει διότι μπορεί να την υπογράψει ο οποιοσδήποτε πολίτης, που ενδιαφέρεται γι'αυτά που καθορίζουν το μέλλον του.
Το δικό μου όνομα είναι εύκολο να το βρείτε, δεν είναι του παρόντος
“ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟ ΣΗΜΙΤΗ”
ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΣΗΜΙΤΗ.
ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΠΩ; ΘΥΜΟ ΝΑ ΠΩ; ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΝΑ ΠΩ;
ΣΑΣ ΕΙΔΑΜΕ ΟΜΩΣ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΟΥ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΤΟΝ ΚΤΥΠΗΣΑΝ ΑΛΥΠΗΤΑ.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΤΕ;
ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΣ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΑΤΕ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΑΣ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ.
ΚΥΡΙΕ ΣΗΜΙΤΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.
ΑΝ ΜΠΑΙΝΑΤΕ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑΣ, ΠΙΘΑΝΩΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΤΕ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΙΝΑΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.
ΠΕΤΥΧΑΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ, ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΜΑ ΛΑΟΥ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ.
ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΑΤΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΑΤΕ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΑΚΙΩΝ ΤΟΥ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΝΕΟ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.
ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΤΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
ΔΕΝ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
ΤΗ ΔΩΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΔΥΝΗΡΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΣΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΤΑ.
ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ.
ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ.
ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΕΔΩΣΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ.
ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΒΗΜΑ ΣΤΟ “ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ”
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ.
ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ
ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΤΕ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΤΕ, ΔΥΣΦΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΥΜΩΝΕΤΕ.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙΤΕ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.
ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΟΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΣΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΕΔΩΣΕ Ο ΛΑΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΟ ΛΑΟ;
ΚΥΡΙΕ ΣΗΜΙΤΗ Ο “ΗΓΕΤΗΣ” ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ.
ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙΤΕ ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
ΑΥΤΟ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ.
ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ.
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΔΕΙΞΤΕ ΟΤΙ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟ ΛΑΟ
ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟΣ ΣΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,
ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ.
ποσο δικιο εχεις φιλε μου,με καλυψες σε ολα.
Αγαπητέ και παλιέ μου σύντροφε animalis,
Δεν μπορώ αρνηθώ σε κανέναν την έκφραση απόψεων, συναισθημάτων και αντιλήψεων.
Από το ύφος της “ανοιχτής” επιστολής σου φαίνεται πως έχει σωρευμένη πίκρα, θυμό και αγανάκτηση για την οκταετία Σημίτη.
Επίτρεψέ μου μόνο μια δυο παρατηρήσεις:
1. Ο Σημίτης μπορεί να είχε όλα αυτά τα χαρκτηριστικά που του προσπάπτεις. Είχε όμως και Κυβερνητική Επιτροπή και Υπουργικό Συμβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ επί Προεδρίας του είχε Εκτελεστικό Γραφείο και Κεντρική Επιτροπή.
Δεν θυμάμαι κανέναν από τους διατελέσαντες ως μέλη στα παραπάνω όργανα να εξέφρασε την απαίτηση να ζητήσει ο Σημίτης συγγνώμη από το Ελληνικό λαό όταν ανακοινώθηκε η ένταξή μας στην ΟΝΕ κι όταν ανατέθηκε στη χώρα μας η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν θυμάμαι κανέναν να παραιτήθηκε ή έστω να διαφοροποιήθηκε διακριτά στην ασκούμενη Κυβερνητική πολιτική. Τρεις είναι οι πιθανές εξηγήσεις: α. Η πολιτική ήταν σωστή και συμφωνούσαν με τους χειρισμούς β. Η πολιτική ήταν λάθος και ήταν κότες λειράτες και δεν μίλησαν μην χάσουν τα προνόμια της θέσης τους και γ. Δεν είχαν καταλάβει το γινόταν, οπότε είναι από ηλίθιοι έως επικίνδυνοι.
Κι επειδή οι τρεις διεκδικητές της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ σήμερα ήταν προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη της εποχής, θα ήθελα να ξέρω τι απ΄ τα τρία συνέβαινε, για να επιλέξω με ασφάλεια.
2. Η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, σε συνδυασμό με την κυβερνητική λειτουργία εκείνης της εποχής, κρίθηκε και αξιολογήθηκε δυο φορές θετικά από τον Ελληνικό Λαό, και 3 φορές από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια ερωτήματα για την εξήγηση αυτής της στάσης του εκλογικού σώματος και των μελών του ΠΑΣΟΚ ισχύουν κατ΄αναλογία με τα παραπάνω.
3. Μου ακούγεται παράδοξο -δεν το ανφέρεις αλλά θεωρώ ότι το υποννοείς, γιατί το έχω ακούσει κι αλλού- να αποδίδουμε τα αίτια της προφανούς ήττας του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές αποκλειστικά στην οκταετία Σημίτη. Δεν μπορώ να αναλύσω με τις γνώσεις κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και πολιτικής επιστήμης που διαθέτω, αλλά ούτε με την απλή λογική, την καθυστέρηση τριάμισυ ετών στην εκδήλωση της δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος.
Κι ένα τελευταίο, με όλη τη συντροφική αγάπη:
Αν θέλουμε να είμαστε μαζί και νικηφόροι σε μια επόμενη μέρα, μετά την εκλογή του όποιου Προέδρου στις 11 Νοεμβρίου, πρέπει να αμβλύνουμε τις γωνίες των τοποθετήσεών μας σχετικών με τα πρόσωπα και να οξύνουμε τις τοποθετήσεις για τις πολιτικές προοπτικές.
Αν δεν θέλουμε να είμαστε μαζί στις 12 Νοεμβρίου, ή το αν θα είμαστε μαζί εξαρτάται από το αποτέλεσμα, ας χωρίσουμε από τώρα. Τουλάχιστον πολιτικά.
Φίλε Γιώργο.
Ακριβώς αυτό που περιγράφεις συνέβη και γι’αυτό χάσαμε διότι ο λαός έχει κρίση.
1ον. Δεν προσπάθησε κανείς να περάσει τις απαιτήσεις του Λαού στην κυβερνητική πολιτική με αποτέλεσμα όλα τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Σημίτη να μην έχουν ορατά αποτελέσματα στο Λαό.
2ον. Ο στόχος της ΟΝΕ, που μας έδωσε σταθερότητα, οδήγησε σε μια σφικτή οικονομική πολιτική, που ο Λαός δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί.
3ον. Οι τρεις διεκδικητές κατείχαν τα υπουργεία, που παρόλο τον πόλεμο, έχουν αφήσει τεράστιο έργο, που έχει επηρρεάσει καταλυτικά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στο κύρος της χώρας μας.
4ον. Ο Κος Σημίτης έχει τις ίδιες ευθύνες με το σημερινό Πρόεδρο, διότι δεν ήρθε σε σύγκρουση ανοικτή και αδυσώπητη με συμφέροντα και διαπλεκόμενα κέντρα των ΜΜΕ και εργολάβων.
5ον. Φαινόμενα όπως το χρηματιστήριο, ενώ έχουν χρώμα και άρωμα γαλάζιο, το αφήσαμε να αιωρείτε ως ομίχλη πάνω από την παράταξη.
6ον. Δεν αναδείχθηκαν οι ευθύνες επιχειρηματιών σχετικών με τη Ρηγίλλης, που εμπόδιζαν συνεχώς και με συνέπεια προς τη ΝΔ την πραγματοποίηση των μεγάλων έργων.
7ον. Δεν υπήρχαν τα πρόσωπα, που θα ανεδείκνυαν την όποια αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας σε θέματα, όπως το αγροτικό, με τελικό αποτέλεσμα να δίνετε βήμα σε όλους όσους ήθελαν να εκμεταλευτούν, να καπηλευτούν και τέλος να ψηφοθηρήσουν εις βάρος των αγροτών, όπως ο Κος Μπασιάκος.
8ον. Η οκταετία Σημίτη έχει τα χαρακτηριστικά μιας διακυβέρνησης τεχνοκρατικά διαχειριστικής, που ήταν έξω από το κύριο πρόσωπο του Κινήματος, ως λαοπρόβλητου ιδεολογικού σχηματισμού.
9ον. Ο Λαός έχει πέσει προ πολλού στην παγίδα της απολιτικοποίησης και του όλοι ίδιοι είναι, που έχει προωθήση ο νεοσυντηρητισμός και το αριστερό του στήριγμα το ΚΚΕ.
10ον. Οικονομικές επιλογές σε θέματα απασχόλησης και μεγάλων έργων, που δεν συμβάδιζαν με την έννοια της πλήρους απασχόλησης και του δημόσιου χαρακτήρα των έργων δεν έγιναν αποδεκτές από το λαό του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
11ον. Όταν ένας πολιτικός βλέπει να χρησιμοποιείται η πολιτική του ως βαρίδι από τους αντιπάλους του, τότε προσπαθεί όχι να δικαιολογήσει αλλά να αποδείξει την πολιτική απάτη, αλλά αυτό δεν έγινε με αποδεκτό τρόπο.
12ον. Η κριτική μου στην επιστολή έχει στόχο και τους τρεις αν την δεις πιο προσεκτικά.
13ον. Όλοι εμείς που δεν δουλέψαμε όπως έπρεπε να διαλύσουμε τα φαινόμενα ηγεμονισμού από προσκολλημένους στη διαφθορά της εξουσίας ανθρώπους και να αναδείξουμε την πολιτική Σημίτη, έχουμε ευθύνες για την ήττα.
14ον. Λάθη όλοι κάνουν και επιβάλλεται να τα αναγνωρίζουν, είναι τίμιο και αναδεικνύει το ανώτερο του χαρακτήρα.
15ον. Ο Κος Σημίτης έχοντας προσφέρει πολλά, βλέποντας ότι οι αντίπαλοί μας χρησιμοποιούν τα όποια λάθη του εναντίον του ΠΑΣΟΚ, αν απελευθέρωνε το κίνημα όχι από την παρουσία του αλλά από τις ευθύνες του σε θέματα πολιτικής, τότε θα οδηγούσε τους αντιπάλους σε πενία επιχειρημάτων.
16ον. Όποιος και να είναι πρόεδρος σίγουρα θα είμαστε μαζί, διότι διάσπαση το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει από ένα μόνο υπεύθυνο αλλά από όλους μας.
17ον. Όποιος και να είναι πρόεδρος, πρέπει την επομένη άμεσα να οδηγήσει στην απαίτηση για εξεταστική όλες της υποθέσεις “μαύρου χρήματος” για να δούμε επιτέλους ποιά είναι η διαφθορά στην Ελλάδα. Αυτό είναι ρήξη με το παρελθόν.
Καταλαβαίνεις λοιπόν σύντροφε ότι το κύριο λάθος μας το ‘96-’04 ήταν ότι βάλαμε στο κέντρο την οικονομική πολιτική και όχι τον άνθρωπο ή τουλάχιστον δεν το εισέπραξε ποτέ αυτό η κοινωνία και η κοινωνία μας το πληρώνει.
Σύντροφε πρέπει να είμαστε μαζί αλλά και να ερχόμαστε σε ρήξη ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Δεν πρέπει να περάσει άλλη μια τετραετία απολογίας της οκταετίας Σημίτη αλλά ανοικτή σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα με το νεοσυντηρητισμό.
Ελπίζω να τα ξαναπούμε
ειμαι της γενιας του πολυτεχνειου. Αποφοιτησα απο ΕΜΠ 1976.
Εχεις απολυτο δικηο για την καταπιεση των νεων με μια μονο παρατηρηση.
Ειχαμε και μεις μια μεγαλη καταπιεση που λεγοταν χουντα. Εκεινη την εποχη για να αποτιναξουμε την καταπιεση αγωνιστηκαμε με τεραστιο κινδυνο και για τις ζωες μας ακομη και πολλες ζωες χαθηκαν οπως ξερεις. Αν δεν ειχαμε αγωνιστει τοτε μπορει η χουντα να υπηρχε για πολλα χρονια ακομη. Ομως καταφεραμε και τη διωξαμε ή αν θελεις της δωσαμε καθοριστικο χτυπημα. Τι περιμενετε να δωσετε το δικο σας "χτυπημα" σε πιο ακινδυνες σχετικα εποχες;
Μηπως η αγωνιστικοτητα σας δεν ειναι αρκετη; Τι αλλο μπορει να φταιει;
Οσο για το δευτερο θεμα που προκυπτει απο την αναρτηση σου αυτη, χαιρομαι ιδιαιτερα που υποστηριζεις την πολιτικη Σημιτη γιατι και γω συμφωνω. Για μενα ηταν ο καλυτερος πρωθυπουργος που εζησα και λυπαμαι ειλικρινα οταν ακουω να επαναλαμβανουν πολλοι τις αστηριχτες κατηγοριες που λεγαν τα καναλια και η ΝΔ γι' αυτον. Αρχιερεας της διαπλοκης ποτε αυτο αποδειχτηκε και απο ποιον;
Η πολιτικη του και το σκεπτικο του ηταν, βημα βημα για κατι καλυτερο. Εκανε τεραστια βηματα τα οποια δεν του αναγνωριζουν ουτε οι φιλοι!! δυσκολα αλλος πρωθυπουργος θα κανει τετοια βηματα. Κριμα να ξεχναμε και να παρασυρομαστε απο την περιρεουσα ατμοσφαιρα που εντεχνα βαζουν οσοι εχουν συμφερον απ' αυτο. Ποιον ωφελουν; Οχι παντως το ΠΑΣΟΚ.
Δημοσίευση σχολίου