Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Κριτική στα "στοιχειώδη μαθήματα πολιτικής" του Μίμη Ανδρουλάκη

Εν αρχή ην το timing

Σημείο Πρώτο
: Δεν είμαι βέβαιος ποιο είναι το κομμάτι αυτό του ΠΑΣΟΚ ή της δημοκρατικής παράταξης που χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό ρεύμα με τα ιδιαίτερα ιδεολογικά, ψυχολογικά, βιωματικά, φαντασιακά χαρακτηριστικά». Γιατί εκείνη τη στιγμή το ίδιο ρεύμα μόλις είχε φάει μια σφαλιάρα ηχηρή, μάλλον για το ρεύμα αυτό και απρόβλεπτη και αναζητούσε μια έκφραση προσδοκίας βελτίωσης .
Να υπενθυμίσω επίσης πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθυστέρησε επίσης ο ίδιος να εμφανιστεί, έδειχνε απών, κι όταν εδέησε να εμφανιστεί πραγματοποίησε μια τοποθέτηση που στο νόημά της ήταν απολύτως εκτός τόπου και χρόνου.
Δεν είμαι βέβαιος αν ανήκω «στο ιστορικό ρεύμα με τα ιδιαίτερα ιδεολογικά, ψυχολογικά, βιωματικά, φαντασιακά χαρακτηριστικά» που αναφέρει ο Μίμης, εγώ όμως με τη δήλωση του ΓΑΠ έφαγα μια ακόμα σφαλιάρα – από το άλλο μάγουλο- βλέποντας πως ο ηγέτης της παράταξης, όχι μόνο δεν κατάλαβε τι έγινε, αλλά ζητούσε να συνεχίσει ανενόχλητος το δρόμο του.
Για μένα η δήλωση του ΒΒ ήταν δήλωση ελπίδας, τη στιγμή εκείνη που έγινε. Ταυτόχρονα και δήλωση ανακούφισης.
Τώρα για το αν ο Μακιαβέλι θα συνιστούσε επιθετική στάση σε μια χήρα την πρώτη νύχτα του πένθους, να πούμε τα εξής: Ο εκλιπών δεν εξέλειπε αιφνιδίως. Ο θάνατος επήλθε από μακρόχρονη ασθένεια. Η χήρα, νέα ούσα, στερείται εδώ και 4 χρόνια, λόγω ασθενείας, τις συζυγικές χαρές. Λόγω σεβασμού προς τον ασθενή σύζυγο παρέμεινε τιμία, πλην όμως καταπιεσμένη. Το ερώτημα λοιπόν είναι αγαπητέ Μίμη, μήπως η χήρα ήθελε πιο πολύ την επίθεση εκείνη τη στιγμή, από ότι η κοινωνική συμβατικότητα το επέβαλε;

το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται κάτι παραπάνω από αλλαγή αρχηγού

Σημείο Δεύτερο: Το δίπολο ικανός – ανίκανος συμφωνώ ότι είναι λάθος. Σαφώς και χρειάζεται παραπάνω πράγματα από την απλή αλλαγή αρχηγού. Το ερώτημα είναι άλλο: το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει άλλες αλλαγές όταν δεν έχει αλλάξει τον αρχηγό που αποδεδειγμένα και ομολογημένα από τον ίδιο δεν μπόρεσε να κάνει αυτές τις αλλαγές;

Σημείο Τρίτο
: Τα κριτήρια σου ήταν σωστά και το είχα παρατηρήσει στο blog σου όταν τα ανέρτησες. Θεωρώ όμως ότι και τα έξι, αποτελούν ικανές αλλά και αναγκαίες συνθήκες για την επιτυχία. Η «εκλεξιμότητα» λοιπόν είναι τέτοιο κριτήριο. Κι ο ελληνικός λαός καμιά στιγμή δεν έδωσε προβάδισμα στον ΓΑΠ σε αυτό. Το αστείο είναι βέβαια ότι ακόμα και τώρα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται να προτιμούν αυτή τη στιγμή τον ΓΑΠ δεν του αναγνωρίζουν «εκλεξιμότητα». Μπορεί ηλικιακά να ανήκω στην «τυχερή αυτή γενιά» που αναφέρεις που αναπτύχθηκε πολιτικά στην εξουσία, εσύ όμως ανήκεις στη γενιά που δυναστεύει το ΠΑΣΟΚ, αυτήν του Πολυτεχνείου (δες τη σχετική μου ανάρτηση). Ποιο είναι τελικά το ιστορικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ; Αυτοί που παραμένουν εξουσία ακόμα κι όταν το κόμμα δεν βρίσκεται σε αυτή; Η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ θα έρθει θέλουμε δε θέλουμε από την «τυχερή γενιά» που αναφέρεις. Αλλιώς θα έρθει από την επόμενη «άτυχη γενιά» αφού μείνουμε άλλα δέκα – δεκαπέντε χρόνια εκτός εξουσίας. Το βέβαιο είναι πως δεν μπορεί να έρθει από την προηγούμενη γενιά.

η άλφα – βήτα της πολιτικής και η συναισθηματική νοημοσύνη


Σημείο Τέταρτο: Σωστά μιλάς για αδυναμία διαχωρισμού μεταξύ λογικής και συναισθήματος. Τι έγραφες όμως για την ασφάλεια του 70% στην προηγούμενη ανάρτησή σου; Τι πιο λογικό και ελάχιστα συναισθηματικό; Αναγκάστηκα να στο σχολιάσω αρνητικά.
«Το μέλος και ο φίλος του ΠΑΣΟΚ θέλει όχι μόνο να ‘γνωρίζεις’ αλλά και να ‘αισθάνεσαι’, να μοιράζεσαι, να νοιάζεσαι, να συμπάσχεις, να βιώνεις την ήττα σαν να ήταν προσωπικά δική σου κι όχι μόνο του άλλου». Σωστά τα λες. Επίσης ως έκφραση αυτού του βιώματος να αναλαμβάνεις την ευθύνη των λαθών σου. Η ειλικρινής μετάνοια στην πολιτική και στην κοινωνία δεν αποσείει ούτε τις ευθύνες ούτε τις συνέπειες. Αυτά συμβαίνουν μόνο στα Βιβλικά Κείμενα.

αλλαγή ή άρωμα παλινόρθωσης

Σημείο Πέμπτο: Ας εγκαταλείψουμε πια στο ΠΑΣΟΚ το φασισμό της γενικολογίας. Και της ομαδοποίησης. Ποιοι είναι αυτοί που έκαναν και σκέφτηκαν ότι θα ξανακάνουν πάρτι; Ποιοι είναι αυτοί που πλούτισαν που μας λέει και μας ξαναλέει η Βάσω; Έχει ονόματα; Γιατί δεν τα λέει; Συμφωνώ με την τοποθέτησή σου «Αυτή η ‘παλαιά τάξη πραγμάτων’ ηττήθηκε στρατηγικά στις 16 Σεπτεμβρίου κι όχι μόνο ο Πρόεδρός του ΠΑΣΟΚ». Ας δώσουν τόπο όλοι μαζί.

η ‘μετατόπιση παραδείγματος’ στην σοσιαλιστική αριστερά

Σημείο έκτο: Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει απαίτηση επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Ή, αν υπάρχει, προέκυψε από την ήττα και τη συγχυτική κατάσταση στην οποία έχουμε περιπέσει. Τώρα για τα θέματα που θέτεις σχετικά με το σοσιαλδημοκρατικό παράδειγμα στην Ευρώπη δε διαφωνώ καθόλου. Περιμένω την αυτοκριτική σου για την απουσία δυναμικής αμφισβήτησης της ηγεσίας, τα τριάμισι αυτά χρόνια που δεν έγινε κανένα ουσιαστικό ή έστω μικρό αλλά ολοκληρωμένο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

η ολέθρια υποτίμηση του ‘αντιπάλου

Σημείο έβδομο: Είναι πολύ νωρίς να μιλάς για όλεθρο. Δεν ξέρω αν τα χαμόγελα στο άκουσμα του χαρακτηρισμού «σταλινικού» για τον Παπανδρέου, είναι ειρωνικά ή συγκαταβατικά. Ο Παπανδρέου εισήγαγε στο ΠΑΣΟΚ μια νέα μορφή, αυτή του «χαοτικού σταλινισμού». Ίσως αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στην επιτυχία της διατηρισημότητας στην εξουσία. Δυστυχώς καθόλου αποτελεσματική στην επιτυχία διεύρυνσης της εκλογικής βάσης. Τώρα, οι αναφορές σου στα αντανακλαστικά και τις φαντασιώσεις που προκαλεί το όνομα, η οικογένεια, ο πατέρας κι ο παππούς, αυτά τα αφήνω για κοριτσόπουλα της πολιτικής. Αν πρέπει να σπάσει κάπου η οικογενειοκρατία στην Ελλάδα, ας σπάσει στον κρίκο των Παπανδρέου. Αποδεικνύεται, τέλος, ότι μάλλον είναι και ο πιο αδύναμος, όπως έλεγε ο θείος Λένιν.

… και τα λάθη τακτικής

Νοιώθω περίεργα που η επίκληση ή η παρουσία του Σημίτη θεωρείται λάθος. Την ώρα που η επίκληση της συγγενικής σχέσης με τον ιδρυτή θεωρείται θετική. Εκτός αν το πρόβλημά μας είναι ότι ο ένας είναι ζωντανός, άρα επικίνδυνος, ενώ ο άλλος στην ασφάλεια της αιωνιότητας. Νοιώθω αηδιασμένος από φίλους (Τζουμάκας, Πετσάλνικος) που αφού συμμετείχαν στις Κυβερνήσεις, Σημίτη σήμερα ξυπνούν ως οι επαναστάτες που θυμήθηκαν την αριστερά και το σοσιαλισμό. Όπως την αντιλαμβάνονται αυτοί.
Με ενοχλεί Μίμη που κι εσύ μπαίνεις στο τριπάκι της αμφισβήτησης του Σημίτη. Όπως με ενοχλούν κάποιοι από τους εκσυγχρονιστές που αμφισβητούν την παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ας κοιτάξουμε λίγο το σήμερα και ας αφήσουμε απείρακτες τις παρακαταθήκες της παράταξης.

Κλείνοντας, αγαπητέ Μίμη, την κριτική μου στα σημεία σου, σε παρακαλώ μην αρχίζεις τα ανατριχιαστικά «Κώστα και Άκη, Άκη και Κώστα» της ομιλίας του Λαλιώτη στο Συνέδριο του 1996. Η σαφής έκφραση της επιλογής είναι προνόμιο ακόμα και των ανεξάρτητων ανθρώπων και φωνών. Όπως, σου σχολιάζει και κάποιος στο blog σου, είσαι και βουλευτής πλέον του σταυρού, όχι της Προεδρικής επιλογής. Έχεις υποχρέωση έκφρασης της επιλογής σου.

8 σχόλια:

vagnes είπε...

Γιωργο
μου λες δηλαδη οτι αυτα που γραφεις εδω δεν πρεπει να ειπωθουν, αν ειναι δυνατον.
Ο ΓΑΠ εχει μια αλφα ιδεολογια.
Ιδεολογια, ομως, ειναι αυτο που κανεις. Ο ΓΑΠ αυτο που εκανε μας πληγωσε βαθια και πληγωθηκε και αυτος οπως ειπε γιατι ηταν δεσμιος απο τους παρατρεχαμενους του, ηταν δεσμιος ακομη και απο τους 'υπονομευτες' του οπως ειπε. Οι αλλεπαληλες στηριξεις που εχει απο στελεχη πρωτης γραμμης; δημιουργουν τα νεα ΔΕΣΜΑ του και προετοιμαζουν το νεο Βατερλω του ΠΑΣΟΚ. Με πιο τροπο θα απαλλαγει απο τα "βαρίδια" που του 'συμπαραστεκονται' και αν αποφασισσει να απαλλαγεί θα πραξει σαν ΓΙΩΡΓΟΣ ή σαν ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ.
Δεν ειναι κακο παιδι ο Γιωργος, το εχω ξαναπει, για αρχηγος δεν κανει, ειναι παιδι, πρεπει να το καταλαβουν ολοι, πριν μεινουμε χωρις ψηφοφορους, χωρις ΠΑΣΟΚ.

Ο ΒΒ διεκδικει το δημοκρατικο του δικαιωμα να αντιπαρατεθει
απεναντι στο ΕΠΩΝΥΜΟ, στη ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ της κληρονομικοτητας, στο σκοπιμο κουκουλωμα των λαθων των δηθεν υπηκοων. Τι εγινε μηπως τελικα καποιοι θελουν να ξεχασουμε οτι χασαμε τις εκλογες;;;
Ο ΒΒ και ο ΓΑΠ εχουν περιπου το ιδιο προγραμμα την ιδια πολιτικη ας μη κρυβομαστε σ' αυτο, σ' εκεινο που διαφερουν ειναι οτι ο ΒΒ δεν ειναι δεσμιος κανενός ενω ο αλλος απεδειξε οτι ειναι...
αυτο μου φτανει αυτο και μόνο πρεπει να μας φτανει.

Φιλε Γιωργο (Σακελλιων) βοηθησε τον ΒΒ να απευθυνθει στην κοινωνια στα προβληματα της και στις λυσεις τους, ας ξεχασει προς το παρον ολα τα αλλα, η κοινωνια εχει ενστικτο εχει κοινο νου, εχει παθος με την προοπτικη για νικη, εκει θα βρει τη δυναμη και την εκλογικη στηριξη που χρειαζεται για να ειναι ο επομενος Προεδρος και μόνον εκει...

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο, πρέπει να έτσουξε η ανακοίνωση του Μίμη...

Elias είπε...

Παρασκευή, 19 Οκτώβριος 2007
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ....
''Το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί καταστάσεις,αλλά διαδρομές. Το κόμμα δεν είναι πλέον φορέας κοινωνικού μετασχηματισμού''.

'' Πρεπει να είναι η ουτοπία μας πιο συγκεκριμένη, το σύνθημα της συγχρονης αριστερής πρότασης,δεν μπορεί να είναι η ρήξη''.

'' Επαναστάτης σήμερα είναι αυτός που παίρνει την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων, που χρησιμοποιέι και αναλύει στην κοινωνία έννοιες όπως διαχείριση,αξιολόγηση,ανταγωνισμός..''


'' Να μην αφήσουμε στη Δεξιά το μονοπώλιο του ''ατόμου'',να δούμε την θετική πλευρά του δημοκρατικού ατομικισμού''

'' Το κράτος δεν πρέπει πλέον να θεωρείται έκφραση της κοινωνίας αλλά αρχιτέκτονας της΄΄




''Να αποδαιμονοποιηθεί ο Μπλερισμός, να αντιγράψουμε τους Εργατικούς στην Αγγλία,ας ασπαστούμε τον Γκιντενς και το θετικό κοινωνικό κράτος''

''Δεν μπορεί ξαφνικά να έγινε η γαλλικη κοινωνία φιλοδεξιά λόγω της επιλογής Σαρκοζί, εμείς ασχολούμαστε με αλλότρια ...''

Μερικά αποσπάσματα απο την δίμηνη συζήτηση( Θερινό Πανεπιστήμιο Σοσιαλιστών) για το αύριο του γαλλικού σοσ/κου κόμματος μετά την ήττα.

Α, ξέχασα! θα αλλάξουν και αρχηγό, αφού βεβαίως καταλήξουν σε νέα ταυτότητα πολιτικών θέσεων.

thanos_med είπε...

Η αποδοχή του κ. Βενιζέλου στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές μέχρι σήμερα μπορεί να περιγραφεί ικανοποιητικά από μια μαθηματική καμπύλη Gauss.Παρουσίασε μια ομαλή αύξηση , κορυφώθηκε, παρέμεινε για λίγο σταθερή και προοδευτικά μειώθηκε και πάλι στα κατώτερα , τα φυσιολογικά της , επίπεδα.Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη , ενδεικτική του τρόπου που λειτουργεί ο μηχανισμός αυτοκάθαρσης του πολιτικού και κοινωνικού ιστού , όταν υφίσταται την πίεση αρχικά πλειοψηφικών ρευμάτων που όμως δεν διαθέτουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να εκφράσουν νεωτερισμούς και κενοτόμες πολιτικές αντιλήψεις.Ο κ. Βενιζέλος και το επιτελείο του ανέπτυξαν και εφάρμοσαν με συνέπεια μια στρατηγική που από την αφετηρία της προδιέγραφε την ήττα.Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το σαθρό και νεφελώδες υπόβαθρο της προσωπικής πολιτικής διαδρομής του ιδίου , τουλάχιστον μέχρι την περίοδο της ενασχόλησης του με το ΠΑΣΟΚ.Είναι σαφές ότι το βιογραφικό του δεν θα μπορούσε ποτέ να δικαιολογήσει μια τόσο φιλόδοξη κίνηση όσο η διεκδίκηση της αρχηγίας και μελλοντικά και της πρωθυπουργίας.Κατά την άποψη μου η παρουσία του , ο ρόλος του στα πολιτικά και εσωκομματικά δρώμενα θα έπρεπε να θεωρείται αρκετός και οροφή στα προσωπικά του σχέδια.Εξάλλου, όσο μεμπτή και αμφιλεγόμενη είναι η οικογενειοκρατία ως έννοια , άλλο τόσο είναι και η σχεδόν αποκλειστική διαχείρηση της κεντρικής πολιτικής δράσης από επαγγελματικές ομάδες και κλειστά clubs όπως οι πανεπιστημιακοί.Πολύ περισσότερο δε όταν αυτό συνεπικουρείται από κύκλους που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη , εκδοτικά συγκροτήματα και σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματικούς παράγοντες.Στα θέματα της εκλογικής του στρατηγικής επίσης , η σωρεία των λαθών του , εμφανίζει το διεκδικητή αρχηγό ως άνθρωπο που επιδιώκει να γίνει ηγέτης σε μια ομάδα που δεν αντιλαμβάνεται , σε μια πολιτική παράταξη που ο ίδιος της έχει αφαιρέσει σκόπιμα τα ιδαιολογικά χαρακτηριστικά.Ο κ. Βενιζέλος υποτιμά και υποβαθμίζει την εκλογική βάση και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τα εντάξει στην προσωπική του φιλοδοξία.Ο ίδιος φαίνεται ότι δεν εντάχθηκε ποτέ στο συγκεκριμένο σύστημα πολιτικών αξιών που τουλάχιστον κάποτε εκπροσωπούσε το κόμμα του.Επιλέγει ακόμη και τώρα να εμφανίζεται ως μεσσίας , ως λυτρωτής ανώτερος διανοούμενος που καλείται να ανασσύρει όλους εμάς από την μιζέρια της εκλογικής ήττας.Είναι ένας αυτόκλητος σωτήρας , ένα υβρίδιο πολιτικού και τεχνοκράτη που αφού απαξίωσε τον σημερινό αρχηγό ως απολύτως ακατάλληλο, προωθεί την ιδέα ενός επίσης υβριδικού, διαχειριστικού κόμματος για να το χρησιμοποιήσει στα μέτρα του ως άρμα εξουσίας.Για τον κ. Βενιζέλο δεν τίθεται θέμα νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.Το προφίλ του είναι αυτό του απόλυτου ηγέτη που θα χρησιμοποιούσε οποιοδήποτε μέσο για να κατακτήσει τον προσωπικό του στόχο.Απλά, η συγκυρία το έφερε να είναι στο ΠΑΣΟΚ.Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται και ίσως στο μέλλον , με τραγικό ή κωμικό τρόπο, να του ξαναδώσει τη ευκαιρία να διεκδικήσει και πάλι αυτό που επιδιώκει.Ερώτημα μένει , αν θα γίνει με το ίδιο άρμα.

spyrosmicha είπε...

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟ 2004 ΚΙ ΑΣ ΤΗΝ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΣΤΟ ΣΙΜΗΤΗ. Ο ΑΝΘΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ. ΑΣ ΤΟΝ ΞΕΚΟΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.

Ανώνυμος είπε...

Καιρος μάλλον να γίνει της Ιταλίας. Βαρεθήκαμε τα ίδια μκαι τα ίδια. Είναι ολοι και όλες τους σαν τις τραγουδίστριες που δεν το ωάζουν κάτψ παρά την κακη φωνή στα 60 και 70 με τα makes ups τα face lifting με τις κρεμασμένες βλεφαρίδες της Βάσως τα βαμμένα μαλλιά του Τζουμάκα και του Κίμωνα. ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΤΕ κυρίες και κύριοι αρκετά φάγατε και ίπιατε. Αφήστε τον τόπο να ανασάνει VAMPIRS της αριστεράς και του Παπανδρεισμού.ΕΛΕΟΣ είμαστε στο 2007 και ακόμα βγάζουμε μπροστα΄συνδικαλιστές εργατοπατέρες που δεν δούλεψαν ποτέ τους. ΟΥΣΤ Χαραμοφάηδες. Ο κόσμος αρχίζεικαι πεινάει Ελλάδα μολυνεται και εσείς το βιολί σας. Θα έρθεί σύντομα η στιγμή που θα σας παρασύρουν τα γεγονότα που εσείς αρνήστε να αντιληφθείτε. Κάνε την χάρη και ΄φύγετε , φύγετε ΤΩΡΑ.

Grammateas είπε...

ΔΥΔΤΥΧΩΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΝΟΗΤΟ. Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ 1996, ΠΛΗΓΩΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΑΣ (ΠΑΓΚΑΛΟΣ) ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ (ΧΥΤΗΡΗΣ)... Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ 11/11 ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.

Elias είπε...

Ρίξε μια ματιά στο τελευταίο post στο blog μου,ταιριάζει με την Ανατομια των Θεσμών, γιατρέ...