Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

"Μετακίνηση ιδεών"




Την "μετακίνηση των ιδεών του ΠΑΣΟΚ" προς τα αριστερά ζητούν οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.






"Κλίνατε επ΄αριστερά" το παράγγελμα που δίνει το σημερινό της φύλλο.









Και μόνο οι φράσεις και τα ερωτήματα που τέθηκαν, σε συνδυασμό με τον τρόπο που επιλέγει η εφημερίδα τους τίτλους και της επικεφαλίδες της, δείχνουν σε πόσο βαθιά και δομική κρίση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Και τούτο, για όσους πρωτογενώς δεν το κατάλαβαν όταν το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Κυριακή κατέγραψε την πρωτιά στην μετα-μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης που χάνει ποσοστά και ψήφους σε εθνικές εκλογές, μετά από 3 1/2 χρόνια αντιπολιτευτικής παρουσίας.

Οι επισημάνσεις όμως από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Και βασικά δυο ερωτηματικά:

1. Τι είναι οι ιδέες ενός κόμματος, ώστε να τους προσδίδεται η δυνατότητα μετακίνησης;
2. Τι ακριβώς είναι το αριστερά;

Και εξηγούμαι:

1. Τα κόμματα -θεωρητικώς- λειτουργούν βάση ενός πλαισίου αρχών και αξιών, το οποίο υπηρετούν και επαγγέλλονται Οι αρχές και οι αξίες αυτές αναφέρονται στις ιδρυτικές διακηρύξεις των κομμάτων και μπορούν να αναθεωρούνται μέσα από τις κορυφαίες τους διαδικασίες (συνέδρια, συνδιασκέψεις κλπ.) και να επικαιροποιούνται. Το πλαίσιο αυτό συνιστά τελικώς το ιδεολογικό πλαίσιο αναφοράς του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα τέτοια πλαίσιο αρχών και ιδεών. Το ερώτημα είναι κατά πόσο το πλαίσιο αυτό είναι σαφές, διακριτό, αντιληπτό από το εκλογικό σώμα και επικοινωνούμενο σωστά. Είναι προφανές, από το αποτέλεσμα των εκλογών, από την μετέπειτα φιλολογία και από την λογική της δημοσκόπησης πως μάλλον το ιδεολογικό αυτό πλαίσιο ούτε σαφές είναι ούτε διακριτό ούτε αντιληπτό από το εκλογικό σώμα.

Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι να επαναδιατυπωθεί το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ. Ούτε αυτό να "μετακινηθεί", ωσάν οικοσκευή, λίγο αριστερά ή δεξιά. Δεν έχασε για αυτό το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές. Έχασε γιατί αυτό το πολιτικό πλαίσιο δεν εξειδικεύτηκε σε ένα συγκεκριμένο, ξεκάθαρο, δεσμευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Η δε επικοινωνία του προγράμματος υπήρξε από ελλιπής έως ανύπαρκτη.

2. Αριστερά πού;
Ζητούν οι πολίτες -και είναι διατεθειμένο το ΠΑΣΟΚ να το κάνει- να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα σχηματισμό θολής υποστήριξης ακτιβιστών, αρνητών και πάσης φύσεως αμφισβητιών, τύπου ΣΥΡΙΖΑ;
Ή μήπως να μετατραπεί σε ένα παλαιολιθικό σχηματισμό "σοβιετικής" λογικής, που αρνείται διαρκώς κάθε Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και κάθε δικαίωμα συμμετοχής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της χώρας, τύπου ΚΚΕ;
Αν έχασε -κι έχασε- ψηφοφόρους το ΠΑΣΟΚ προς αυτούς τους χώρους, δεν είναι γιατί οι ψηφοφόροι αυτοί ασπάζονται την μονολιθικότητα του ΚΚΕ ή τον ακτιβισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Τους έχασε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να τους δώσει πειστική πρόταση εξουσίας, διεξόδου από την κρίση τους, την προσωπική και κοινωνική. Δεν μπόρεσε να πείσει ότι θα διαχειριστεί με τα πρόσωπα και το πρόγραμμά του τις τύχες τις χώρας με θετικό αποτέλεσμα.

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι πως οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ προς αυτήν την "αριστερά" ήταν ψήφοι αμφισβήτησης αυτής της ικανότητας του ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι αυτοί γνώριζαν ότι με την ψήφο τους αναδείκνυαν πάλι κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, εφ΄όσον δεν στήριζαν το ΠΑΣΟΚ ως άλλη επιλογή διακυβέρνησης. Δεν σημαίνει ότι θέλουν το ΠΑΣΟΚ να γίνει σαν το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ. Αν το ήθελαν, τα κόμματα αυτά θα έπαιρναν διαρκώς αυτά τα ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε λόγω ύπαρξης.

Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου ως το κόμμα αυτό που θα εξέφραζε την πλατιά πλειοψηφία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα. Και το εξέφρασε.

Επί Κώστα Σημίτη, μπήκαν οι βάσεις ώστε το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, αλλά και κόμμα εξουσίας, να αποτελεί το χώρο βασικής αναφοράς της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, μπολιάζοντας την μετεξέλιξη της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και του ισχυρού χώρου της κεντροαριστεράς, με τις διαδικασίες της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Αυτό που έχασε σε αυτή την προσπάθεια -και θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί- είναι την προοπτική εξουσίας για την κεντροαριστερά.

Η προοπτική δεν δίνεται με "μετακίνηση ιδεών". Δίνεται με καθημερινή απόδειξη ικανότητας. Με συνέπεια λόγων και πράξης. Και αυτή τη συνέπεια θα πρέπει να επιδείξει η νέα ηγεσία.





5 σχόλια:

Elias είπε...

Αγαπητέ Γιώργο, όντως είναι παράξενη η επιμονή για ''Μετακίνηση Ιδεών''.Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για ιδεολογικά ταξίδια/μετακινήσεις/παλινδρομήσεις
Θα σου παραθέσω Sponville(Ο μύθος του Ικαρου,εκδ.Κεδρος):'' η πολιτική δεν είναι ζήτημα λογικής ,είναι ζήτημα επιθυμίας.Αν κανένας τελικά δεν έχει δίκιο, είναι γιατί όλοι επιθυμούν!"
Το ΠΑΣΟΚ έγινε τελικά αυτό που δεν έπρεπε να γίνει:αίθουσα κατόπτρων για τίς ψευδαισθήσεις, με χωνευτήρι τον χρόνο. Ενα κόμμα( συλλογικός διανοούμενος ,όπως έγραψε κάποτε ο υποψήφιος Βενιζέλος)καλείται να ΄λειτουργήσει και ως συλλογικός τεχνοκράτης.Το ερώτημα είναι αν μπορεί η σημερινή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, να κατανοήσει οτι η τεχνογνωσία της οικονομικής διαχείρισης δεν είναι ψυχρή αριθμητική,νεοφιλελέυθερη εφαρμοσμένη πολιτική. Ο Σημίτης πλανάται ακόμη ως το φάντασμα του λογιστή που μας έβαλε, σαν κοινωνία,να ανοίξουμε τους λογαριασμούς μας με το μέλλον...
Δεν ξέρω αν δίάβασες Βημα, απο Le Monde, τους Γράκχους της Γαλλικής Αριστεράς. Σημειώνω κάποια χρήσιμα:
''..δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και στις δυνάμεις της ανακατανομής....Η Αριστερά πρέπει να αγωνίζεται ωστε η τράποθλα να ανακατεύεται συνέχεια...για ισχυρές συνοδευτικέ στρατηγικές στην διαχείριση των παγκόσμιων ανταλλαγών...να πεί οτι το κράτος δεν είναι τα πάντα...να κινήσει, με ασφάλεια και εποπτεία,την μηχανή ανάπτυξης και ταυτόχρονης προόδου..."
Γιώργο, αυτά τα γράφουν στελέχη του Μιτεράν, του Ροκάρ, του Ζοσπέν...Τί να πεί κανείς, ή στραβός είναι ο γιαλός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε...

spirosvii είπε...

Κύριε Γιώργο αν δεν αλλάξει νοοτροπία ο λαός, δεν θα αλλάξουν ούτε οι πολιτικοί μας. Αυτοί κάνουν λειτουργούν σαν εταιρία με μάρκετινγκ , έρευνα αγοράς κτλ. Ο Γιώργος έδειχνε ανήμπορος μπροστά στην αποφασιτικότητα του Κώστα. Αυτό θέλουν οι Έλληνες αυτό παίρνουν.
Με τιμή.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο, Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ από την πλευρά τους και με τη γλώσσα τους "ξύνουν τις πληγές" της ελληνικής κοινωνίας, οικονομίας και πολιτείας και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να δίνουν και μια γενική "συνταγή φαρμάκου" για να κατευθυνθούν τα "ερευνητικά εργαστήρια"..
Το ΠΑΣΟΚ, δεν έδειξε σε αυτή τη φάση να τα διαθέτει..
Η Αριστερά, αν κατορθώσει να ξεπεράσει τους ιστορικούς σκοπέλους που την εμποδίζουν, μπορεί να τα φτιάξει στο μέλλον, μόνον όταν αρχίσει να την ενισχύει
περισσότερο η ελληνική κοινωνία...
Οι πληγές: αποβιομηχάνιση, αποτελμάτωση της παιδείας, ακρίβεια, η δημόσια υγεία καλύπτεται πλέον από ιδιωτικές δαπάνες, η νέα γενιά μπαλατζάρει μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς εργασίας. Το μοντέλο της λεγόεμενης, η δημόσια διοίκηση ξεχαρβαλωμένη.. Οι συντάξεις μας στον αέρα!
Το μοντέλο της "απελευθέρωσης" (απορρύθμισης το λέω εγώ) της αγοράς έχει αγγίξει παγκοσμίως τα όρια του. Δεν είναι ανάγκη να γίνετε κάτι άλλο. Να ξαναγίνετε όμως σοσιαλδημοκράτες είναι αναγκαίο. Να ξαναδιαβάσετε, ας πούμε, τον Γκαλμπρέιθ. Απο εκεί σίγουρα πρέπει να πάτε πιο μπροστά.
Τα χρόνια που πέρασαν πήγατε πιο πίσω, εξαιτίας της ιστορικής απονεύρωσης σύνολης της αριστεράς, μεταρρυθμιστικής, ριζοσπαστικής και επαναστατικής.Σήμερα όμως οι δομικές αλλαγές προς όφελος του κόσμου της εργασίας έρχονται πάλι στο προσκήνιο.

Ο Αντρέας και ο Σημίτης έκαναν κάποια πράγματα στην εποχή τους, άφησαν όμως πίσω κάποια άλλα.
Αυτά που άφησαν, λόγω και άλλων συνθηκών
σήμερα έχουν πια "βρωμίσει".
Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσετε.
Με ειλικρινές ενδιαφέρον για το καλό της δημοκρατίας

Υ.Γ. Επίσης κάποια στιγμή πρέπει να ξεφύγουμε από σχηματικές εξηγήσεις.
Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, δεν χάνει τις εκλογές μόνο κάποιος "κακός", αλλά και κάποιος που τον βαρέθηκε απλά ο κόσμος.
Η εναλλαγή είναι δομικό της στοιχείο. Λέω μήπως ήταν πολύ λίγα τα 3 χρόνια για να ξεχάσει ο κόσμος 20 χρόνια ΠΑΣΟΚ με τις καλές και τις κακές στιγμές του;
Ειδικά , όταν ήταν δύσκολο να πείσει ότι είχε γίνει κάτι νέο;
Και βέβαια αυτή η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, οφείλετε και στα σχεδόν πενήντα προηγούμενα χρόνια δεξιάς..
Η τομή χρειάζεται έναν νέο Αντρέα ίσως, που άλλαξε την Ένωση Κέντρου και ξέρεις ποιός (οσμίζομαι) ότι μπορεί να είναι αυτός ο ... Αλαβάνος..
Αν έχετε κάποιον τέτοιον κάνετε τον αρχηγό όχι έναν "Αντι- Καραμανλή"..

Ανώνυμος είπε...

h aristera opos thn anaferei o HOLLOWAY einai
ayth pou epikalounte merikoi??

o megalyteros aristeros (fileleutheristis) filosofos ths epoxhs mas
NAOM CHOMSKY
apo polous theoroumenos kai os anarxikos
sto "common good" otan rotithike (an den kano lathos ti ine aristera)

efere to paradigma mias eklisiastikhs organoshs
h opoia symetexei ikonomika kai me anthropiko dynamiko
sthn diamorfosh anaplash mia kinothtas-xoriou-mauron afrikanon
tou tritou kosmou

auth h organosh rothse ti einai??? ARISTERH H DEKSIA

h abebeiothta ths epoxhs pou zoume
exei analithei sto epakro apo ton ZIGMUND BAUMAN
oso pesimistika kai an anaferei tis " liquid times "
einai mia pragmatikothta sthn opoia prepei h koinonia
na antidrasei me "prakseis"

alhthia an rotousame oxi mono tous bouleutes tou
pasok alla kai tous 300 posoi posteuate na ton ikseran?



http://social-liberals.blog.com/2117825/

Ανώνυμος είπε...

Σωστός Γιώργο Σακελλίων προχώρα γιατί χαθηκες τόσο καιρό;Τέτοια μυαλά χρειάζεται η παράταξη.