Εδώ και μερικά χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται έντονη συζήτηση γύρω από το πρόβλημα του ασφαλιστικού.
Θα επιχειρήσω την κατάθεση κάποιων σκέψεων και απόψεων για το πρόβλημα, περιμένοντας και τη δική σας συνδρομή στον προβληματισμό. Ξεκινώ με την περιγραφή και τα αίτια του προβλήματος. Σε επόμενη ανάρτηση θα ακολυθήσουν και κάποιες προτάσεις.
Ποιο είναι το πρόβλημα:
Η αδυναμία των ασφαλιστικών συστημάτων να καλύψουν τις συνταξιοδοτικές (κυρίως) απαιτήσεις των σαφαλισμένων σε βάθος χρόνου.
Πως προέκυψε:
Είναι σημαντικό να δούμε το πως προέκυψε το πρόβλημα, γιατί πιθανώς η λύση του να βρίσκεται -μερικώς- και στην αναστολή των αιτιών του:
1. Αύξηση προσδόκιμου επιβίωσης για τον προηγμένο κόσμο: Άλλο είναι καταβάλεις τη σύνταξη σε κάποιον για 15 χρόνια κι άλλο για 25.
2. Καθυστερημένη είσοδος στην απασχόληση: Παλαιότερα οι νέοι έμπαιναν νωρίτερα στην απασχόληση, άρα και στην διαδικασία καταβολής εισφορών, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικότερη αποταμίευση σε βάθος χρόνου από ότι σήμερα.
3. Κακή διαχείριση αποθεματικων: Η επένδυση των αποθεματικών ή των ταμειακών υπολοίπων των ταμείων από τις διοικήσεις τους ήταν είτε ανύπαρκτης απόδοσης είτε, δυστυχώς, μειωμένης ή ακόμα και αρνητικής απόδοσης.
4. Εισφοροδιαφυγή: Η σιωπηλή οικονομική κρίση που διανύουμε έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μάυρης εργασίας και κατά συνέπεια την εισφοροδιαφυγή. Ακόμα, πολλές επιχειρήσεις, συνέπεια της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών, εισφοροδιαφέυγουν επί μακρόν, οι δε διακανονισμοί στους οποίους οδηγούνται κάποια στιγμή, είναι σε βάρος της τελικής αναλογισμένης εισφοράς.
5. Προνομιακές διαδικασίες συνταξιοδότησης: Για "κοινωνικούς" ή "πολιτικούς" λόγους τις περασμένες δεκαετίες ίσχυσαν προνομιακές συνθήκες συνταξιοδότησης σε οριμένες ομάδες πληθυσμού, για τις οποίες η σχέση καταβληθεισών εισφορών με υπο καταβολή συντάξεις είναι τόσο αρνητική που δημιούργησε σημαντικά ανοίγματα. Πχ. γυναίκες με 17 έτη υπηρεσίας συνταξιοδοτήθηκαν στα 38 ή στα 40 με αποτέλεσμα να παραλαμβάνουν σύνταξη για περισσότερο χρόνο από όσο πραγματικά εργάστηκαν. Επίσης, η κοινωνικά δίκαιη ελάχιστη σύνταξη των αγροτών και των αγροτισσών, καταβάλλεται σε βάση μηδενικής σχεδόν εισφοράς από πλευράς των ασφαλισμένων.
6. Υπολογισμός της σύνταξης: Το γεγονός ότι η σύνταξη υπολογίζεται στη βάση των τελευταίων ετών εργασίας, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αγοράς ενσήμων αυτήν την περίοδο, οδηγεί σε απόδοση πολύ υψηλότερων συντάξεων από ότι ο πραγματικός αναλογισμός των εισφορών επιτρέπει.
Πρόσθετα προβλήματα:
1. Ανίσότητα μεταξύ των ταμείων. Το γεγονός ότι κάποια ταμεία έχουν δυνατότητα έμμεσης χρηματοδότησης (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΙΣΥΤ κα) έχει οδηγήσει σε προκλητικές διαφορές και ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων και των διαφόρων κλάδων εργασίας.
2. Απουσία ουσιαστικού ελέγχου ιατροφαρμακευτικών δαπανών. Όταν στην Ελλάδα καταναλώνεται πάνω από το 2.5% του ΑΕΠ για φάρμακα, είναι επόμενο σε αυτή τη δαπάνη να υπάρχει σημαντικό ποσοστό σπατάλης που επιβαρύνει τα ταμεία με συνταγογραφούμενα και πιθανώς μηδέποτε καταναλισκώμενα και σαφώς μη αναγκαία φάρμακα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
8 σχόλια:
καθώς για τα προβλήματα 3-6, συν τα πρόσθετα (εκτός από το να τους συστήσω έναν καλό οικονομολόγο), δεσμεύομαι για το 1 και 2: να πεθάνω όσο το δυνατόν ταχύτερα (εξ' άλλου με τη σύνταξη που θα πάρω - αν όλα πάνε καλά και δεν αποφασίσουν να το ξαναμεταρρυθμίσουν - σε 17 χρόνια, πόσα χρόνια νομίζεις μπορεί να ζήσει ένας ανθρωπάκος???) και με πρώτη ευκαιρία να βάλω τη δεκαπεντάχρονη κόρη μου σε φάμπρικα (φυσικά θα υπάρξει ένα πρόβλημα στην προθυμία του ιδιοκτήτη να ανταπεξέλθει στο κόστος της ασφάλισής της, αλλά φαντάζομαι και ο Παπ. και ο Καρ. με τις προτάσεις τους να πληρώνει το κράτος τις εισφορές των νεοπροσλαμβανομένων, θα το λύσουν...)
λείπει ένα "δεν μπορώ να τα λύσω" μετά την πρώτη παρένθεση, συγχωρείστε με
Ελατέ μαζί να αλλάξουμε την Ευρώπη . Πάρτε την σπίθα και βάλτe φωτιά
blue event Σκεπτικοί για την Ευρώπη.
Υπάρχει ένα μεγάλο φιλοσοφικό ερώτημα:
Δικαιούται ο εργαζόμενος να απολαύσει και αυτός την πρόοδο του πολιτισμού που ανέβασε το προσδόκιμο της ζωής;
Αν απαντηθεί αυτό, υπάρχουν πολλές λύσεις.
Ο Τζέρεμι Ρίφκιν στο βιβλίο του "το τέλος της μισθωτής εργασίας" έχει προτείνει μερικές (π.χ. εθελοντική εργασία συνταξιούχων σε τομείς που δεν θεωρούνται σήμερα καν εργασία, αλλά τους έχουμε ανάγκη,για παράδειγμα εντατική φροντίδα για το πράσσινο των πόλεων, πληρωμή αυτής της εργασίας ως επιπλέον εισφορά στα ταμεία από τους έχοντες κεφάλαια..)
Αλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να λύσουμε το θέμα του κοινωνικού ντάμπιγκ
Οι πολυεθνικές μας θέλουν όλους Ινδούς!
Εύστοχη ανάλυση και εμπερισταστωμενη επιχειρηματολογία( παρέθεσα σύντομο σχόλιο στο blo moy)
Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι ενώ θα έπρεπε να αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά σημεία οι στόχοι και η στρατηγική των ταμείων αυτό δεν έγινε ποτέ. Οι συνθήκες λοιπόν αλλάζανε όπως πολύ σωστά αναφέρεις αλλά η τακτική, η διαχείριση και ο τρόπος χρήσης των πόρων των ταμείων δεν άλλαζε. Φτάσαμε έτσι μοιραία σε αυτά που πολύ σωστά αναφέρεις …
Ως ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ, του πιο εύρωστου οικονομικά ταμείου, έχω μια εύλογη απορία.
Τι σημαίνει "προκλητικές ανισότητες μεταξύ των ταμείων";
Δεν είναι ανισότητα που το ΤΣΜΕΔΕ δίνει αναλογικά τις περισσότερες συντάξεις χηρείας; Που έχει την καλύτερη αναλογία ασφαλισμένων/συνταξιούχων επειδή δεν προλαβαίνουμε να φτάσουμε σε συντάξιμη ηλικία;
Μου τη δίνει που οι μηχανικοί θεωρούμαστε προνομιούχοι, γιατί έχουμε προσδόκιμο ζωής τα 58 χρόνια.
Τρίτη, 15 Ιανουάριος 2008
Η ΤΟΞΙΚΗ ΚΑΣΤΑ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απο τους πλέον εύστοχους παρατηρητές των δρώμενων, ο Ευγένιος Αρανίτσης, έγραψε προχθές στην στήλη του: '' Τα ΜΜΕ θερίζουν ότι έσπειραν: τον υπερθεματισμό ,την αχαλίνωτη υπερβολή ,την αδιάκοπη ρελάνς. Τα γεγονότα, μολονότι συμβαίνουν,στερούνται πραγματικότητας ,διαλύονται στον ορίζοντα της τηλεοπτικής παραίσθησης,μαζί με τα απορρυπαντικά και τις σερβιέτες. Υποφέρουμε απο την έλλειψη πραγματικότητας και ο τρελός σουρεαλισμός των ΜΜΕ μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με τα στερητικά συμπτώματα της κοινωνίας των τηλεθεατών( οταν καποιος βρίσκεται σε κατάσταση στέρησης, όλα τα εξωτερικά ερέθισματα, οξύνονται στο έπακρο)''
Δεν νομίζω οτι η προβολή του θέματος με τα ανδραγαθήματα Ζαχόπουλου να εξαιρείται απο την ανάλυση του Αρανίτση. Πέρα απο τον συνωμοσιολογικό χαρακτήρα, την στόχευση ,και την δήθεν στρατηγική συμφερόντων σε εκδότες/καναλάρχες(μυθοποιημένα συμφέροντα τις περισσότερες φορές)υπάρχει μια ριζική αδυναμία να ξεφύγει η είδηση απο την νοηματοδότηση του συμβάντος.
Μια δίψα για μύχια γνώση,υπαγορευμένη τάχα απο την συνείδηση της κοινής γνώμης, δρομολογεί μια απορρόφηση του Σημαντικού απο το Συμβολικό....
Αν ζούσε σήμερα στην Ελλάδα ο Baudrilliard θα έλεγε το ...απλό: ο Ζαχόπουλος δεν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ποτέ( κατά την δήλωση του για την 11η Σεπτεμβρίου, οτι δεν έγινε ποτέ...)
Ευαγγελάτος, Τρέμη, Αναστασιάδης, Μάκης κ.α : η δικτατορία της λαγνείας για δικαίωση, το αισχρό αποτέλεσμα της μισθωμένης ψευδοεπαγγελματικής προβολής, η προσωποποίηση τής δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας....
Δημοσίευση σχολίου