Το μπαράζ των εκλογικών αναμετρήσεων τέλειωσε. Η συνεχής προεκλογική διαδικασία που ξεκίνησε τον Αύγουστο με την προκήρυξη των Εθνικών Εκλογών, τελείωσε χθες με την εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Οι δυο αυτές αναμετρήσεις δημιούργησαν προσδοκίες. Προσδοκίες αλλαγής, εξέλιξης, ανατροπής τόσο για τον τόπο όσο και για το χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι προσδοκίες όμως διαψέυστηκαν. Η ελπίδα -για όσους τις πίστεψαν- επίσης.
Ο Καραμανλής και η ΝΔ κέρδισαν τις εκλογές. Όλες οι ελπίδες μιας μερίδας του κόσμου και οι προσδοκίες για μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα διαψεύστηκαν. Έσβησαν. Η διακυβέρνηση του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία, δεν θα είναι τελικά ένα μικρό δυσάρεστο διάλειμμα. Ο Καραμανλής θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένας από τους πρωθυπουργούς που κέρδισαν δυο θητείες -ποιος ξέρει, μπορεί να υπάρξει και τρίτη.
Στο ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, η διαδικασία εκλογής Προέδρου δημιούργησε μια σειρά ελπίδων και προσδοκιών. Για εκλογική ανάκαμψη, για έξοδο από την πολιτική αφασία, για δημιουργία προοπτικών και συνθηκών νίκης. Το αποτέλεσμα της εκλογής και σε αυτήν την περίπτωση, διέψευσε όλες τις προσδοκίες και ακύρωσε τις ελπίδες.
Το ενδιαφέρον είναι και στις δυο περιπτώσεις ότι η διάψευση των προσδοκιών και η ακύρωση των ελπίδων για κάτι καινούργιο και διαφορετικό, ήρθε από τον ίδιο τον κόσμο μετά από μαζική συμμετοχή. Τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ευρύτατο εκλογικό σώμα αποφάσισε πως επιθυμεί σταθερότητα, την ίδια κατάσταση τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση (το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις το εκλογικό σώμα δείχνει ελάχιστα έως καθόλου ικανοποιημένο από Κυβέρνηση - Αντιπολίτευση είναι ένα άλλο θέμα, που αξίζει ίσως μελλοντικού σχολιασμού).
Με απλά λόγια, ο κόσμος θέλει τη Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση, και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ το Γιώργο Παπανδρέου.
Υποστήριξα και στις δυο περιπτώσεις την αλλαγή. Τόσο στο Κυβερνητικό όσο και στο ενδο-ΠΑΣΟΚικό επίπεδο. Και στις δυο περιπτώσεις, η πρόταση που υποστήριξα ηττήθηκε. Και ηττήθηκε βαριά.
Η απογοήτευση για τις δυο ήττες είναι ένα λογικό συναίσθημα. Και δεν θα ανέφερα συναισθήματα σε μια πολιτική εκτίμηση. Όμως θεωρώ ότι οι δυο λαϊκές επιλογές, τόσο για τη Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνησης όσο και του Γιώργου Παπανδρέου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ήταν επιλογές στις οποίες ο λαός επέλεξε με αρκετή δόση συναισθήματος και λιγότερη λογική ή γεγονότα.
Το ζητούμενο, όμως, για την επόμενη μέρα, μετά την εκτόνωση του συναισθήματος, είναι άλλο: Ο τόπος έχει προοπτική; Η κεντροαριστερά μπορεί να αποκτήσει δυναμική;
Προφανώς ο σεβασμός της απόφασης της πλειοψηφίας είναι δεδομένος. Τόσο για την Κυβέρνηση της χώρας, όσο και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όπως δεδομένη, όμως από την πλευρά μου είναι η εμμονή στην κριτική σκέψη, στην συνεχή αξιολόγηση, στην πρόταση για αλλαγή και παρέμβαση.
Σε μια εποχή που η χώρα αυτοκαταδικάζεται στη μετριότητα και στη χαμηλή δυναμική, οι φωνές που πιέζουν για ανάταση είναι παραπάνω από αναγκαίες. Και δεν μιλώ αυστηρά και μόνο για το χώρο της πολιτικής: η ίδια τελματωμένη κατάσταση υπάρχει στον πολιτισμό, στην τέχνη, στην οικονομία, στην κοινωνική ζωή. Το μόνο που μένει είναι οι στίχοι του ποιητή:
"Σπρώξτε με στήθος και με γόνα.... δεν μπορεί μοναχός του να ανέβει ο ήλιος"
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
12 σχόλια:
Η αυριανή μέρα για το ΠΑΣΟΚ ξημέρωσε.
Τα τελικά αποτελέσματα ακόμα τα αναμένουμε.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το δυναμικό,ριζοσπαστικό,αισιόδοξο ρεύμα που δημιουργήθηκε στο ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα Βενιζέλου,θα συνεχίσει να παράγει πολιτική,υπερασπίζοντας τα κεκτημένα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
Σε μιά εποχή παγκοσμιοποίησης και νεοφιλελεύθερης στροφής,εμείς που στηρίξαμε τον Βαγγέλη,δλδ. το 40% της βάσης του ΠΑΣΟΚ,θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά τον αγώνα,για να ξαναβρεί το Κίνημα τον χαμένο του προσανατολισμό.
Οσο για τις ειρωνείες και την χλεύη ορισμένων,απλά να πώ ότι τους χαρακτηρίζουν.Αυτές είναι φασιστικές συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στο Κίνημα μας.
Συμφωνώ ότι η κρίση είναι γενικότερη και όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα.
Την επαύριο όμως μιας εκλογικής αναμέτρησης, δεν είναι ίσως η στιγμή για βαθειές αναλύσεις.
Δώστε το βάρος στις ιδέες...
Φίλε Γιώργο.
Για τα ρεύματα το λέω με το δικό μου τρόπο.
http://animalis.wordpress.com/2007/11/13/%ce%a4%ce%91-%ce%a1%ce%95%ce%a5%ce%9c%ce%91%ce%a4%ce%91-%ce%a4%ce%9f%ce%a5-%ce%a0%ce%a1%ce%91%ce%a3%ce%99%ce%9d%ce%9f%ce%a5-%ce%a0%ce%9f%ce%a4%ce%91%ce%9c%ce%9f%ce%a5/
Nai prosdokies telos, gia olous esas tous kareklokentaurous. kairos na mas adeiazetai thn gwnia me to kalo prin sas petaksoun eksw me tis klotsies. ante geia!
Αν πράγματι αυτό το 40% του Βενιζέλου είναι στο μεγαλύτερο μέρος του έκφραση ενός ΠΑΣΟΚ που σκέπτεται διαφορετικά και θέλει ριζοσπαστικές αλλαγές, αργά ή γρήγορα θα καταφέρει να τις δρομολογήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Εμείς οι...σχεδόν φίλοι θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Ρεύματα και κινήσεις που ανήκουμε ξέρουμε; Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά ξέρουμε; Μήπος κάτι χάσαμε στην πορεία. Γιώργο έχω γράψει κάτι στο blog Μου που ίσως σου φανεί ενδιαφέρον αν έχεις χρόνο διάβασέ το...
Ευχζαριστώ εκ των πρωτέρων. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα ένα σχόλιο σου.
Πες του ποιητή πως όταν ο ήλιος δύει, με τη βοήθεια περίπου ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων και άλλα τριάμισι έχουν επιλέξει το φως της δάδας, ένα στήθος κι ένα γόνα δεν κάνει τίποτα. Ζούμε σε μια δικτατορία και δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα. Στη δικτατορία της ηλιθιότητας.
Βαγγελάκι και Γιωργάκη
Και Κωστάκη και Ντοράκι
Πασοκάκι και Νουδάκι
είστε και τα δυο
μεγάλο ρημαδιό
ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΚΑΤΣΕ ΚΑΙ Η ΣΚΟΝΗ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ. ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ, ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟΣΟ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ "ΖΥΓΙΣΕΙ" ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ. ΠΧ ΕΦΤΑΙΞΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΚΑΦΕΣ ΤΟΥ ΡΕΛΛΟΥ Ή Ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟ 2004? ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ 55% Ο ΚΑΦΕΣ ΤΟΥ ΡΕΛΛΟΥ...
ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ
απ' ότι βλέπω και blog τέλος!
γιατί τέλος;
αν ναι πρέπει να το κλείσεις Γιώργο
Δημοσίευση σχολίου